Namture werkt aan een wereld zonder plastic - NAMTURE

Namture werkt aan een wereld zonder plastic

Toffe blog van Nurgül Kasikci - Founder Duurzaamheidskompas

Jan en Marinus Pul zijn broers en de oprichters van de bijzondere startup Namture. Alle producten van Namture komen uit Vietnam en dragen bij aan een duurzamer gebruik van de natuur. De naam ‘Namture’ is dan ook ontstaan vanuit die combinatie: Vietnam en Nature. Jan woont in Vietnam en Marinus in Nederland. Dit stelt ze in staat om direct samen te werken met de lokale Vietnamese bevolking en Nederlandse partners en consumenten.

Creating Change Together

De slogan ‘Creating Change Together’ geeft aan wat de ondernemers met Namture willen bereiken. Samen met jou als consument en de lokale Vietnamese partners toewerken naar een wereld zonder plastic. En het allermooiste is dat zij dit willen bereiken door producten te gebruiken die normaal gesproken verbrand worden als afval!

Niet verbrand maar gebruikt

Dagelijks worden er enorme aantallen kokosnootschalen verbrand. De schalen worden vaak nog gezien als afval na het gebruik van het kokosnootwater en het kokosnootvlees. Toen de broers beseften dat de kokosnootschalen een prachtig natuurlijk alternatief zijn voor plastic producten, zijn zij de mogelijkheden gaan onderzoeken om de rest van de wereld hiermee kennis te laten maken.

Naast de kokosnootschalen hebben zij het assortiment van Namture uitgebreid met houten lepels van afvalhout, onderzetters van de haren van de kokosnoot, bamboe bekers etc. Inmiddels zijn in korte tijd veel mensen fan van de kokosnoten kaarsen, gevuld met de duurzame kokosnoot wax. Goed voor wel 50 branduren en na het gebruik her te gebruiken als plantenbakje (Kerstcadeau tip!).

Geïnspireerd door de lokale bevolking

Omdat de kokosnoten nu gebruikt kunnen worden in plaats van verbrand, levert dit de boeren een extra inkomen op. De producten van Namture worden allemaal met de hand bewerkt. Dit zorgt voor extra werkgelegenheid voor de lokale ambachtslieden. Een mooie win-win situatie.

Jan en Marinus merken dat de lokale bevolking door het hergebruik anders is gaan kijken naar ‘afval’ en bewuster zijn gaan nadenken over duurzaamheid. Zo zijn de ondernemers in Ben Tre, het grootste kokosnootgebied van Vietnam met ongeveer 70.000 hectare kokosnootfarms, in contact gekomen met Amy. Amy heeft een lokale werkplaats waar ze samen met buurtgenoten veel verschillende producten maakt van kokosnoten en kokoshout.

Bijzonder om te vermelden is dat Amy haar hele huis van kokoshout heeft gebouwd! Samen met haar zijn de ondernemers bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten zoals snijplanken van kokoshout, keukensets etc. Deze lokale onderneemster is enorm begaan met de natuur en maakt enkel gebruik van natuurlijke producten. Amy is zowel voor Namture als voor anderen een grote inspiratiebron!

Steunen van kansarme mensen

De broers Jan en Marinus willen kansarme mensen in Vietnam ondersteunen door het doneren van een gedeelte van de omzet van Namture aan een lokale, Vietnamese organisatie. Zij zijn direct betrokken bij deze organisatie, een weeshuis, en alle activiteiten die met de donaties gerealiseerd worden.

Afgelopen maart bezocht Marinus de werkplaatsen in Vietnam. Dat moment hebben de sociaal ondernemers gebruikt om hun eerste donatie te doen aan het weeshuis ‘Cô Nhi Viện Thiên Bình’ waar zij eten, drinken en speelgoed hebben gedoneerd. Een prachtige ervaring en een grote motivatie om door te gaan met Namture om meer kinderen te kunnen helpen! Als consument kun jij hieraan bijdragen door plasticvrij te shoppen bij Namture met een gerust hart!

Als Duurzaamheidskompas hebben wij een leuk Namture Starterset ontvangen met verschillende, handige en mooie producten. We zijn erg onder de indruk van de kwaliteit en de duurzame gedachte achter het bedrijf. Binnenkort hier meer over.

De startup Namture is een inspiratie voor iedereen die buiten de gebaande paden wil werken aan een duurzame(re) wereld.